Отново десетки хиляди сирийци бягат, повтаряйки кошмара с набързо стегнат багаж,

...
Отново десетки хиляди сирийци бягат, повтаряйки кошмара с набързо стегнат багаж,
Коментари Харесай

Турската офанзива предизвика ново изселване

Отново десетки хиляди сирийци бягат, повтаряйки кошмара с небрежно стегнат багаж, задръстени от трафик пътища и несигурна орис. Семейства, които единствено преди няколко години са избягали от гневните офанзиви на " Ислямска страна " (ИД), сега бягат от турската атака против същите кюрдски бойци, победили екстремистката група. Съединените щати, които работеха един до друг със сирийските кюрди, се отдръпнаха настрани и изоставиха своите съдружници.

Сега цивилните още веднъж са обърнати в бягство, само че този път има още по-малко места, където да отидат. Северната граница с Турция е затворена, лагерите за вътрешно разселени лица са претъпкани, а противников сили, в това число непобедени бойци от ИД са в подготвеност да се надигнат и да се възползват от хаоса. Зейна Карал и Джоузеф Краус от АП вършат обзор на бежанската рецесия в Североизточна Сирия на фона на опасенията, че тя ще се задълбочи трагично.

От една война към друга

След експлоадирането на гражданската война през 2011 година сирийските държавни сили значително се изтеглиха от североизтока, с цел да се съсредоточат в други елементи на страната. Това разреши на кюрдското малцинство да сътвори самостоятелен регион, който одобри с отворени прегръдки бежанци от боевете в други елементи на страната, включително християни и други религиозни малцинства.

Но ИД стартира атака в региона през 2013 година, завладя огромна част от него и откри столицата на самозвания халифат в североизточния град Ракка. Десетки хиляди хора избягаха от боевете и бруталното ръководство на групировката, белязано от всеобщи кланета, обществени обезглавявания и други жестокости.

След като бяха съвсем заличени в североизточния граничен град Кобане, ръководените от кюрди Сирийски демократични сили (СДС) започнаха контрафанзива. С огромната военна поддръжка на Съединени американски щати те последователно лишиха цяла Североизточна Сирия от екстремистите, включително Ракка. Но успеха беше извоювана с потресаваща цена - десетки хиляди убити и цели квартали и градове в отломки. Голяма част от Ракка бе разрушена, а градът към момента е посипан с неизбухнали взривни устройства.

Сега кюрдските бойци се втурват още веднъж към фронтовите линии, този път да се бият с Турция, която ги счита за терористи поради връзките им с кюрдското въстание на турска територия. Турция се е заканила да сътвори " безвредна зона " по границата си до 30 км във вътрешността в Сирия, където има намерение да засели част от наброяващите над 3,5 милиона сирийски бежанци, които е приела. Но самата атака може да породи нова вълна от преселване. " Стотици хиляди цивилни в Северна Сирия са в този момент за застрашени ", сподели Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди. " Цивилните и цивилната инфраструктура не трябва да бъдат цели ", сподели той.

Малко места, където да се отиде

Когато Турция стартира въздушни удари и артилерийски заграден огън по границата, по основните пътища можеше да се видят колони от коли, камиони и моторизирани рикши, натоварени със фамилиите, небрежно събрали своите движимости в брезентови чували и найлонови торби. По оценка на Норвежкия съвет за бежанците в петкилометровата линия по границата живеят към 450 000 индивида, измежду които и 90 000, които са бягали най-малко един път през гражданската война.

Международният избавителен комитет (International Rescue Committee) - друга група за помощ, която работи в района, - съобщи, че сраженията може да прокудят до 300 000 индивида и че дори лимитирана военна интервенция може да прогони 60 000 от граничната зона. " Много от тези хора към този момент са се преселвали доста пъти и са страдали извънредно под бруталното ръководство на [ИД], с цел да се изправят пред още една рецесия ", споделиха от комитета.

Останаха малко места за бягство. На север, Турция значително е затворила границата си и към този момент не приема бежанци. На изток е Ирак, който към този момент е приел 250 000 сирийски бежанци, 90 000 от които в лагери, които разчитат на интернационална помощ, сочат данни на Норвежкия съвет за бежанците. На запад е територия, държана от сирийските държавни сили и техните съветски и ирански съдружници. Бежанците, които са избягали от зоните под държавен надзор, не бързат да се завръщат, опасявайки се от арести и жестоки отмъщения. Остава югът, посипан с опустошени дребни и огромни градове и лагери, населявани от над 108 000 вътрешно разселени.

" Хората, които живеят в лагери за вътрешно разселени в Североизточна Сирия, са извънредно уязвими ", споделя Карл Шембри от Норвежкия съвет за бежанците. " Те населяват пренаселени лагери, които напълно разчитат на помощта на филантропични организации, затрудняващи се да покрият потребностите ", добави той.

В района също има вълна от набези от оживели джихадисти. Силите на сирийските кюрди държат в плен хиляди бойци на ИД, включително мнозина чужденци, само че споделят, че може да не съумеят да опазят центровете за задържане поради турската атака. Бягството и на дребен брой от тези бойци може да форсира ново възобновление на екстремистката група, която в разнообразни форми оцеля след някои провали от времето на войната на Съединени американски щати в Ирак.

Продължителен спор

В продължение на месеци Турция заплашваше с огромна интервенция, само че се въздържаше частично поради съпротивата на Съединени американски щати против нанасянето на удар по кюрдските съдружници на Вашингтон. Тези опасения като че ли се изпариха в края на предходната седмица, когато президентът Доналд Тръмп сподели, че желае да извади Америка от " глупавите безкрайни войни " и по този начин даде зелена светлина на турския президента Реджеп Тайип Ердоган, като стартира евакуиране от граничните постове на част от над хилядата американски бойци, основани в Североизточна Сирия за битката против ИД.

Това решение бе нашироко наказано от демократи и мнозина републиканци, включително някои близки съдружници на Тръмп. Непостоянният Тръмп и преди е променял мненията си за Сирия и може да се намеси в опит да спре интервенцията, в случай че насилието ескалира. Но е допустимо също Турция да направи опит да отстрани Сирийските демократични сили един път вечно, като придвижи сраженията във вътрешността в Сирия.

В подготвеност са и силите, лоялни на сирийския президента Башар ал Асад, който неведнъж се е заканвал да откри под своя надзор цялата страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР